ΜΠΑΝΟΝΙ - ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι είναι "Μπαλόνι"

To μπαλόνι είναι ένα δοχείο, με εύκαμπτα και συνήθως ελαστικά τοιχώματα, με ικανότητα να φιλοξενεί αέρια, όπως ήλιο, υδρογόνο, νιτρώδες οξύ, οξυγόνο, αέρα κλπ, με τα οποία το «φουσκώνουμε». Τα σύγχρονα μπαλόνια κατασκευάζονται από υλικά όπως λάστιχο, λάτεξ, πολυχλωροπροπένιο, ή ύφασμα νάιλον, ενώ τα πρώτα μπαλόνια κατασκευάζονταν από αποξηραμένη κύστη ζώου, όπως η ουροδόχος κύστη του γουρουνιού. Κάποια μπαλόνια χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται για πρακτικούς σκοπούς, όπως η μετεωρολογία, η ιατρική, η στρατιωτική άμυνα, ή οι μεταφορές.

Ιδιότητες του Μπαλονιού

Το μπαλόνι έχει την ιδιότητα να καταλαμβάνει μεγάλο όγκο με μικρή συνολική μάζα, καθώς ο κύριος όγκος του απαρτίζεται από το αέριο το οποίο περιέχει, και έτσι εμφανίζει χαμηλή πυκνότητα ενώ ταυτόχρονα διατηρεί σταθερό σχεδόν σχήμα. Οι ιδιότητές του αυτές είναι ιδιαίτερες και του δίνουν ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Το σύνηθες ελαστικό μπαλόνι έχει επίσης την ιδιότητα να αποκτά με την τριβή, πχ με μάλλινο ύφασμα, στατικό ηλεκτρισμό.

Χρήση

Η διακόσμηση με μπαλόνια σε κοινωνικές εκδηλώσεις είναι νέα σχετικά ιδέα. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 από την Αμερική και από τότε συνεχώς κερδίζει έδαφος. Επίσης τα μπαλόνια χρησιμεύουν σε αθλήματα όπως σκοποβολή, ποδόσφαιρο ή μπάσκετ για εξάσκηση. Τα μπαλόνια σκάνε εύκολα όταν κάποιος τα τρυπήσει, τα πατήσει ή καθίσει επάνω τους, γι' αυτό και έχουν γίνει αντικείμενο διασκέδασης και παιχνιδίσματος σε εκδηλώσεις, καθώς προκαλούν σημαντικό κρότο που ξαφνιάζει.